The Charnel-House

Fritz Kuhr
Wall-painting scheme for the studio of Paul Klee's Master House
Bauhaus Dessau, designed by Walter Gropius (1926)
Tempera, silver bronze, and pencil on paper, 24 × 34 cm

The walls are painted to match the architectonic divisions of the room precisely. Just as the room is divided into two sections, the ceiling is divided into two rectangular fields of color. One of them is black. Flooded by the milky light from the horizontal ceiling lamps, this black fills the hall with a cool repose. At the edges of an architectonic section the surfaces are equal.

Bauhaus color: Rare color images by Bauhaus students (Herbert Bayer, Farkas Molnár, Joost Schmidt, Peter Keler), with text by the Polish modernist Tadeusz Peiper

  1. pruniersenfleurs reblogged this from rosswolfe
  2. practicingattraction reblogged this from rosswolfe
  3. jubrunaikovics reblogged this from rosswolfe
  4. marienoc reblogged this from q6db9p
  5. nanouchkapod reblogged this from mehtapty
  6. mirokurcik reblogged this from mehtapty
  7. randombeautysls reblogged this from myrain42
  8. myrain42 reblogged this from mehtapty
  9. lineweighted reblogged this from mehtapty
  10. jamesm0211 reblogged this from mehtapty
  11. mehtapty reblogged this from vostok1
  12. vostok1 reblogged this from acidadebranca
  13. andronikitsagk reblogged this from acidadebranca
  14. acidadebranca reblogged this from rosswolfe
  15. yesihaveathousandtongues reblogged this from rosswolfe
  16. absurdist-rambling reblogged this from presscolor
  17. furono-mizunica reblogged this from q6db9p
  18. hoursclear reblogged this from q6db9p
  19. q6db9p reblogged this from rdtmptrss
  20. rdtmptrss reblogged this from abridgetonowhere